Je wilt buschauffeur worden, top! Lees hier hoe ons opleidingstraject eruit ziet.

Je hebt een opleidingscontract van ons gekregen, je gaat starten met de opleiding tot buschauffeur! Mooi, maar hoe ziet het opleidingstraject voor het D-rijbewijs er nu uit? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe lang duurt het traject? En uit welke onderdelen bestaat de opleiding?

Workbus werkt samen met diverse verkeersscholen in heel Nederland waar jij je theorie- en praktijkgedeelte gaat volgen. In overleg met jou plant de verkeersschool de theorie- en praktijklesdagen/examens in, zodat jij precies weet hoe lang het traject gaat duren. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid, de verkeersschool en het CBR (wanneer kunnen we de praktijklessen en het examen inplannen, etc.) duurt een opleidingstraject gemiddeld 4 tot 5 maanden. Ben je fulltime beschikbaar en past daarnaast alles ook qua planning, dan kun je de opleiding bovendien ook sneller afronden.

THEORIE

Het eerste deel van het opleidingstraject bestaat, zoals vele opleidingen, uit een theoriegedeelte.

Bij het theoriegedeelte word je uiteindelijk getoetst over hoe vakbekwaam jij bent. De onderdelen tijdens het theoriegedeelte bestaan uit:

 • Vakbekwaamheid RV1 (verkeer en techniek)
 • Vakbekwaamheid V2 D (administratie)
 • Vakbekwaamheid V3 D (casus)

* De theorielessen worden gevolgd op locatie van de verkeersschool (in sommige gevallen is het tevens mogelijk om deze lessen te volgen via e-learning).

PRAKTIJK

Zodra je alle onderdelen van het theoriegedeelte succesvol hebt afgerond mag je de geleerde theorie in de praktijk toepassen.

Het praktijkgedeelte bestaat uit vier onderdelen:

 1. Praktijklessen (30 uur)
 2. Toets Besloten terrein / simulator
  Tijdens deze toets wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat getoetst op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren.
 3. Praktische toets D
  Algemene kennis over de bus en het invullen van het schadeformulier; maatregelen bij noodsituaties; voorkomen van fysieke risico’s.
 4. Praktijk Examen

Ben je geslaagd?

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd, je kan aan het werk!

Je kan via Workbus Uitzendbureau als buschauffeur bij één of meerdere opdrachtgevers aan de slag! Je hoeft dus niet zelf te solliciteren. Wij zoeken de juiste opdrachtgever voor jou en kijken naar jouw wensen, zodat je met plezier naar je werk gaat!

Baangarantie? Wij leggen je op deze pagina graag uit wat dat inhoudt!

IS DE GRATIS OPLEIDING OOK ÉCHT GRATIS?

Ja, wij betalen de gehele opleiding (D-rijbewijs €5600,-).
De enige kosten die je zelf dient te betalen zijn:

 • VOG € 33,85
 • Medische keuring € 60,-
 • Gezondheidsverklaring € 33,-
 • Geneeskundige verklaring € 50,-